3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ Ν. ΙΩΝΙΑΣ                               23\10\08    Β2, Α

 

 

 

 

 

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ  ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ!!!

 

 

 

 

ΒΑΓΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

 

 

 

 

 

                      1)ΕΙΣΑΓΩΓΗ………

Ρόφημα, «πλάκα», σοκολατάκι με γέμιση κρέμας, μπισκότου ή φρούτων, μαύρη, γάλακτος ή λευκή, γλυκιά ή πικρή, η σοκολάτα παραμένει μια και μοναδική στις προτιμήσεις μας. Για αυτό κ οι βιομηχανίες στην Ελλάδα αλλά κ σε όλον τον κόσμο πιστεύω  πως είναι κάτι το οποίο θα αναζητάμε για πολλά χρόνια ακόμα !!! Άλλωστε ποιος μπορεί να ζήσει χωρίς ΣΟΛΟΛΆΤΑ!!!! Στις παρακάτω σελίδες θα διαβάσετε πολλά για την βιομηχανία σοκολάτας ….κάποια γνωστά… και κάποια άγνωστα …..!!!

Ελπίζω διαβάζοντας τα να αγαπήσετε ακόμα περισσότερο την σοκολάτα ………!!! Αλλά κai να μάθετε τα ‘’μυστικά’’ της βιομηχανίας της……!!!!!

 

Λίγα λόγια για την ιστορία της σοκολάτας…..

 

Η ιστορία της σοκολάτας χάνεται στα βάθη των

αιώνων.

Οι πρώτες πληροφορίες για την καλλιέργεια

κακαόδεντρων μας φέρνουν πίσω στην εποχή του

πολιτισμού των Μάγια κάπου στα 600 μ.Χ. Η ιστορία

αναφέρει την ύπαρξη τέτοιων καλλιεργειών στη

χερσόνησο Γιουκατάν από αποίκους της φυλής των

Μάγια, που μετακινούνταν την εποχή εκείνη από την

Κεντρική προς τη Νότια Αμερική.

 

 

<O καρπός της σοκολάτας>

 

Πώς πήρε το όνομα της;

Η βασική πρώτη ύλη για την παρασκευή της σοκολάτας είναι το κακάο, δηλαδή ο

σπόρος του κακαόδεντρου. Η καλλιέργεια του κακαόδεντρου ήταν γνωστή στην………

Κεντρική και Ν.Αμερική από τους Μάγια και τους προγόνους τους, πρίν από το

600μ.Χ. Οι Αζτέκοι που έζησαν αργότερα, πίστευαν πως το κακαόδεντρο ήταν δώρο

του Θεού Κετζακότλ, που είχε κλέψει τους καρπούς του από την Χώρα του Ήλιου,

για να τους προσφέρει στους ανθρώπους. Οι Αζτέκοι έτριβαν τους σπόρους του

κακάο και, με τη σκόνη τους αρωμάτιζαν ένα μίγμα από βανίλια, καλαμπόκι,

κόκκινες καυτερές πιπεριές και ζεστό νερό. Ονόμαζαν αυτό το ρόφημα «σοκολάτλ»,

δηλαδή «πικρό νερό», και το θεωρούσαν δυναμωτικό, χωνευτικό και φάρμακο για

όλες τις ασθένειες!!

 

 

 

 

 

ΜΥΘΟΣ Ή ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ?

 

 

 

<Αθλητής(άρσης βαρών) που τρώει σοκολάτα>

 

Η σοκολάτα για πολλούς θεωρείται εχθρός των δοντιών και τροφή που παχαίνει. Η αλήθεια είναι πως περιέχει πολλή ζάχαρη και λιπαρά. Γι’ αυτό το λόγο βοηθά στην τόνωση των αθλητών πριν από τον αγώνα και των μαθητών πριν από τις εξετάσεις. Περιέχει όμως και φώσφορο, σίδηρο, πρωτεΐνες, ασβέστιο και βιταμίνη Α. Η υπερβολική κατανάλωση σοκολάτας-όπως κάθε τροφής- σίγουρα κλονίζει την υγεία μας, και η ελλιπής υγιεινή των δοντιών μας προκαλεί τερηδόνα. Αν όμως φροντίζουμε να τρώμε απ’ όλα με μέτρο, να διατηρήσουμε καθαρά τα δόντια μας και να γυμναζόμαστε συχνά, η υγεία μας δεν κινδυνεύει!

 

2)ΣΤΑΔΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ  ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

 

Το δέντρο Theobroma Cacao (κακαόδεντρο)

καλλιεργείται κυρίως στην τροπική ζώνη της

Αμερικανικής ηπείρου και συγκεκριμένα στις

κοιλάδες του Αμαζόνιου και του Ορινόκου

όπου είναι αυτοφυές, αλλά και στην Ιάβα, στην Κεϋλάνη, στις Δυτικές Ινδίες, στο Καμερούν, στην Γκάνα, στη Νιγηρία, στη

Μαδαγασκάρη, το Τρινιντάντ και αλλού. Πρακτικά ευδοκιμεί στη ζώνη -20ο έως +20ο μοίρες από τον ισημερινό, σε υγρά και

σκιερά μέρη που δεν φυσάει πολύ. Επειδή πρέπει να υπάρχει σκιά για την καλή απόδοση του κακαόδεντρου, οι αγρότες φυτεύουν ανάμεσα στα κακαόδεντρα, μπανανιές ή κοκκοφοίνικες. Έτσι αυξάνουν και το εισόδημά τους πουλώντας τις μπανάνες, αλλά και το κακαόδεντρο αποδίδει περισσότερους καρπούς!

Μια φυτεία κακαόδεντρων, αποδίδει για περίπου 25 χρόνια, καρπούς

καλής ποιότητας και ποσότητας. Αν η ελάχιστη θερμοκρασία κάποιου

μήνα πέσει κάτω από τους 15οC, τότε η σοδειά καταστρέφεται.

Το ύψος του φτάνει σε ελεύθερη μορφή τα 8-10 μέτρα, αλλά στις

φυτείες το κλαδεύουν στα 4-6 μέτρα, για διευκόλυνση της

συγκομιδής. Ανθοφορεί μετά από 4 χρόνια και παραμένει πράσινο

και ανθισμένο όλο το χρόνο. Μόνο 1 στα 1.000 άνθη καρποφορεί!

Σε κάθε δέντρο μεγαλώνουν τελικά 20-30 καρποί. Ο καρπός

μεγαλώνει απευθείας πάνω στον κορμό ή στα μεγάλα κλαδιά, και

χρειάζεται 4 μήνες για να ωριμάσει και να πάρει χρώμα κίτρινο έως

πορτοκαλί. Οι πολύτιμοι καρποί έχουν σχήμα οβάλ και μήκος

περίπου 2,5 εκατοστά. Η συγκομιδή γίνεται δύο φορές το χρόνο,

χειμώνα και καλοκαίρι.

Μετά τη συλλογή οι καρποί,

αφήνονται να ωριμάσουν με μια διαδικασία «ζύμωσης», δηλαδή

να τοποθετηθούν σε σωρούς ή μεγάλα καλάθια και να σκεπαστούν με πλατιά φύλλα μπανανιάς, για 3-6 ημέρες. Αναπτύσσεται έτσι θερμοκρασία 50οC βαθμών Κελσίου, ο εσωτερικός πολτός λειώνει και παραμένουν καθαροί οι κόκκοι του κακάο. Τότε αποκτούν και το άρωμά τους! Η συνθήκες και η μέθοδος ζύμωσης παίζουν βασικό ρόλο στην ποιότητα του κακάο.

Ακολούθως καθαρίζονται, και αποφλοιώνονται. Με

κοφτερά μαχαίρια σκίζεται η φλούδα κάθε καρπού και αφαιρούνται από μέσα οι σπόροι, τυλιγμένοι σε μια άσπρη «ψίχα». Ύστερα οι σπόροι απλώνονται στον ήλιο για να στεγνώσουν και να ξεραθούν καλά για 7-10 μέρες. Αφού αποξηρανθούν, συσκευάζονται σε σακιά ή χύμα σε κιβώτια και μεταφέρονται στα εργοστάσια παραγωγής σοκολάτας σ? ολόκληρο τον κόσμο! Εκεί, οι σπόροι του κακάο ελέγχονται, καθαρίζονται από τυχόν ξένα σώματα και ταξινομούνται κατά ποικιλίες. Στη συνέχεια καβουρδίζονται, ξεφλουδίζονται και τεμαχίζονται σε μικρά κομμάτια. Αυτά τα κομμάτια αλέθονται όλα μαζί σε ειδικά μηχανήματα και σχηματίζουν την κακαόμαζα, μια πικρή ζύμη. Επειδή αρχικά περιέχουν υψηλό ποσοστό ελαίων έως 60%, υποβάλλονται σε μια διαδικασία μείωσης των λιπωδών συστατικών. Από αυτή τη διαδικασία προκύπτει το «βούτυρο του κακάο». Από την άλεση των καρπών μετά την απομάκρυνση των ελαίων, προκύπτει η τελική σκόνη που θα βρείτε στην αγορά με το όνομα «κακάο» και έχει λογικά χαμηλό ποσοστό ελαίων, σακχάρων και αμύλου. Από τη σκόνη κακάο δεν αφαιρείται ολόκληρο το βούτυρο του κακάο. Ανάλογα με το εργοστάσιο, μια ποσότητα 10%-20% της σκόνης κακάο είναι φυτικά έλαια. Αυτό πρέπει να το

θυμόμαστε όταν επιλέγουμε τη σκόνη κακάο για να φτιάξουμε το

ρόφημα κακάο. Οι περιεχόμενες θερμίδες, δεν είναι αμελητέες!

Η κακαόμαζα αναμειγνύεται με άλλα υλικά για την παρασκευή της

σοκολάτας, μέχρι να μετατραπούν όλα μαζί σε λεπτή σκόνη. Σε

μηχανήματα που μοιάζουν με τεράστια μίξερ, η σκόνη του μείγματος

λιώνει και ανακατεύεται μέχρι να γίνει πολτός. Αυτός οδηγείται σε

φόρμες που μπαίνουν σε ψυγεία όπου η σοκολάτα παγώνει και

στερεοποιείται. Μετά, συσκευάζονται στις τυλικτικές μηχανές και

αποθηκεύονται σε κλιματιζόμενους χώρους, μέχρι να φτάσουν στα

καταστήματα πώλησης! Η διαδρομή από το κακαόδεντρο στη

σοκολάτα είναι δύσκολη, το αποτέλεσμα όμως, είναι σίγουρα

υπέροχο!

Η «πάστα κακάο» που θα βρείτε στην αγορά με το γενικό όνομα

«σοκολάτα», είναι λοιπόν ένα φυτικό προϊόν ζαχαροπλαστικής,

μείγμα σκόνης κακάο, ζάχαρης, γάλακτος, βανίλιας, ξηρών καρπών

και άλλων συστατικών. Ανάλογα με τον κατασκευαστή, η γνωστή

μας σοκολάτα, μπορεί να έχει μεγάλες διαφορές στα ποσοστά των

συστατικών της. Όταν μιλάμε για σοκολάτα, εννοούμε μια πολύ

μεγάλη ποικιλία προϊόντων, οπότε για να είμαστε ακριβείς, θα

πρέπει να ξεκαθαρίζουμε κάθε φορά την αναλογία των

κυριότερων συστατικών.

Η βιομηχανική διαδικασία παραγωγής της σοκολάτας απεικονίζεται

σχηματικά στο παρακάτω διάγραμμα.

 

 

 

Επίσης για την παραγωγή σοκολάτας είναι απαραίτητος κάποιος εξοπλισμός ….

Στις παρακάτω εικόνες είναι μερικά από τα μηχανήματα εξοπλισμού.

 

1) 2)

1)Λιώσιμο κακάου για την αποβουτύρωση-2)οι σοκολάτες  προς τις τυλίχτηκες μηχανές

 μηχανή για το λιώσιμο κακάου μηχανή για σοκολατάκια Μηχανή για την αποβουτύρωσης

 

 

3)ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

 

Σίγουρα  κάθε βιομηχανία δημιουργήθηκε για να βγάζει κάποιο

 Κέρδος.!. Όμως το να έχει κέρδος σημαίνει ότι πρέπει να έχει και ανταπόκριση από τον καταναλωτή. Έτσι κάθε βιομηχανία προσπαθεί να πείσει τον καταναλωτή ότι τα προϊόντα της είναι τα καλύτερα  ώστε έτσι να τα αγοράσει, για να βγάλουν κέρδος. Επίσης οι περισσότερες βιομηχανίες σήμερα για να έχουν παραπάνω κέρδος παράγουν όλο κ περισσότερες ποικιλίες προϊόντων. Και  σίγουρα η σοκολάτα είναι κάτι που εμπνέει όλο και περισσότερα προϊόντα που να είναι φτιαγμένα από αυτήν! Έτσι δημιουργείται πολύς ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

 

Στις παρακάτω εικόνες θα δείτε  μερικά ασυνήθιστα προϊόντα  από σοκολάτα σε διάφορες μορφές …

 

τριαντάφυλλο από σοκολάτα –γλυκό σε σχήμα μανταρινιού από σοκολάτα

Άλογα από σοκολάτα σε κλίμακα 1\8 το καθένα.

Αυτοκίνητα από σοκολάτα….

σοκολατένιο γλυκό,μολύβια από σοκολάτα(μαύρη κ γάλακτος),ξύστρα από λευκή σοκοάτα

σκυλάκια από σοκολάτα (γάλακτος,λεύκη,μαύρη)

 

  

 

 

Ροφήματα από σοκολάτα με διάφορα σχέδια:

 

 

 

 

4)ΠΡΟΙΟΝΤΑ

 

Οι βιομηχανίες εκτός από την πιο αγαπητή σε όλους μας σοκολάτα γάλακτος παράγει  και πολλά άλλα προϊόντα . Τα οποία είναι:

 Σοκολάτες υγείας ,σοκοφρέτες, σοκολατάκια (μικρού κ μεγάλου μεγέθους αλλά κ σε διάφορα σχήματα) , ροφήματα από σοκολάτα και  κακάο.  

 

Ρόφημα σοκολάτας - σοκολάτες τριών ειδών(μαύρη,γάλακτοςλεύκη)

  

Σοκολατάκια  υγείας                           
Σοκοφρέτα

 

Σοκολατάκια                                Σκόνη κακάου

 

 

 

 

 

 

 

 

5)ΣΤΑΤΑΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

 

2001

2002

2003-2004->

 

Κύκλος εργασιών

81.142.661,78€

89.973.613,71€

90.953.027,70€

93.364.974,93€

Καθαρά κέρδη

4.040.991,93€

5.180.636,29€

4.854.890,89€

3.705.445,07€

Σύνολο προσωπικού

1080

1051

1080

1074

 

 

 ( στις εταιρίες δεν δίνονται για τα επόμενα έτι μέχρι κ για τις σημερινές καταστάσεις)

 

 

 

6)ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ…

 

Βλέποντας τα στατιστικά στοιχεία καταλαβαίνουμε ότι στη βιομηχανία σοκολάτας στην χώρα μας αλλά και παγκοσμίως οι πωλήσεις αυξάνονται συνεχώς πράγμα που σημαίνει  ότι η βιομηχανία σοκολάτας έχει μέλλον…! Δηλαδή ότι υπάρχει ζήτηση  από καταναλωτές  και έτσι αυξάνεται το κέρδος της κάθε βιομηχανίας που παράγει σοκολάτα άρα λοιπόν  εφόσον  οι εταιρείες βγάζουν κέρδος η λογική λέει ότι ούτε εκείνες συμφέρει να κλείσουν αλλά ούτε και εμάς  αφού προτιμάμε τα προϊόντα τους !!! Έτσι καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι βιομηχανίες είναι συμφέρουσες !! Και θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια καλή επιλογή για κάποιον που θέλει να επενδύσει κάποια χρήματα! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στις παρακάτω εικόνες θα δείτε μερικά γλυκά που η ‘’βάση’’ τους είναι η σοκολάτα!!!

 

 ΠΡΟΦΙΤΕΡΌΛ

 

  Ζαχαρωτά με επικάλυψη σοκολάτας  

 

 

 

 

 

 

Μικρού μεγέθους κέικ με κρέμα σοκολάτας (λευκής,γάλακτος). κέικ

Τρούφα κομμένη στη μέση.

Πρωτότυπη πάστα

 

 

 

 

 

ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΙΔΩΝ ΠΑΣΤΕΣ:

 

 

 

ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΙΔΩΝ ΤΟΥΡΤΕΣ:

 

 

 

 

 

 

 

 

7)ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ………                                                                          ΙΝΤΕΡΝΕΤ……

www.sokolata-Η τροφή των θεών15-10-08

                Στάδια παραγωγής σοκολάτας 15-10-08            

                www.lacta.com (17-10-08)

                www.sokolatagreece.gr (17-10-08)

                www.google.com-(εικόνες)σοκολάτα-βιομηχανία-σοκολάτα γάλακτος.  (13-10-08.)