ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΙΑΣ WEB ΣΕΛΙΔΑΣ

(Μερικές απλές οδηγίες από τον Π. Σοφρά)


Για να φτιάξουμε μια web σελίδα, το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένας επεξεργαστής κειμένου και η γνώση μερικών βασικών tags. Eμεις γράφουμε αυτά που θέλουμε να παρουσιάζει η σελίδα μας, σαν να γράφαμε απλό κείμενο. Μπορούμε να γράψουμε σε οποιονδήποτε επεξεργαστή κειμένου θέλουμε, με την διαφορά οτι προσθέτουμε τα tags, όταν θέλουμε να δώσουμε μια πιο συγκεκριμένη μορφή στο κείμενο. Δηλαδή το πότε θελουμε να αλλάξει η γραμμή ή η παράγραφος, τι γράμματα θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και πόσο έντονα να είναι, θα το δηλώσουμε με τα κατάλληλα tags.
Επομένως, επειδή όλοι λίγο ή πολύ, ξέρουμε να γράφουμε κείμενο, το μόνο που μας χρειάζεται είναι να μάθουμε πού και πότε θα χρησιμοποιούμε τα κατάλληλα tags.

Μια web σελίδα χωρίζεται σε δύο μέρη: την κεφαλή (Head) και το σώμα (Body). Ολες οι πληροφορίες που διαβάζουμε σε μια σελίδα, περιέχονται στο σώμα. Στην κεφαλή συνήθως, περιέχεται ο τίτλος της σελίδας.

Την αρχή και το τέλος μιας web σελίδας τα δηλώνουμε με τα tags:
<HTML> και </HTML> αντίστοιχα.

Την αρχή και το τέλος της κεφαλής τα δηλώνουμε με τα tags:
<HEAD> και </HEAD> αντίστοιχα
και του σώματος:
<BODY> και </BODY>.

Ετσι κάθε web σελίδα θα έχει πάντα αυτό τον σκελετό:

         <HTML>
         <HEAD>
             <TITLE>................</TITLE>
         </HEAD>

         <BODY>
              ..............
              ..............
              ..............
         </BODY>
         </HTML>

Μέσα στο διπλό tag TITLE γράφουμε συνήθως τον τίτλο της σελίδας μας. Ο τίτλος εμφανίζεται στην μπάρα του τίτλου (title bar) του παράθυρου του browser, που διαβάζει την σελίδα μας. Επίσης θα εμφανιστεί και στα bookmarks στην περίπτωση που την προσθέσουμε σαν καινούργιο bookmark

Συνηθίζεται να γράφουμε τα tags με κεφαλαία γράμματα, για να ξεχωρίζουν από το κείμενο. Πάντως και με μικρά γράμματα να τα γράψουμε το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.

Tag μορφοποίησης χαρακτήρων
Tag μορφοποίησης κειμένου
Eνσωμάτωση εικόνας
Δημιουργία συνδέσμων
Πίνακες και λίστες
Περισσότερες οδηγίες