Εργαστήριο Πληροφορικής

Για επικοινωνία ή παράδοση εργασιών κάντε κλικ εδώ (Προκόπης Σοφράς)

34ος Πανελλήνιος μαθητικός Διαγωνισμός Πληροφορικής (2021-22)

Οδηγίες

Γραμμή Βοηθείας

Η Γραμμή Βοηθείας 'help-line 210 6007686' απευθύνεται σε παιδιά & εφήβους και τις οικογένειές τους, παρέχοντας υποστήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (παρενόχληση, εξάρτηση, επιβλαβές περιεχόμενο, παιδοφιλία κ.λπ).

Η SafeLine δέχεται καταγγελίες για περιεχόμενο που εντοπίζετε στο Διαδίκτυο και περιέχει:

  • εικόνες κακοποίησης παιδιών σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου
  • ρατσιστικό και ξενοφοβικό υλικό που παραβαίνει την ελληνική νομοθεσία
  • οτιδήποτε άλλο θεωρείτε ότι είναι παράνομο.

Αξιόλογα βίντεο που αξίζει να δείτε:

ΩΡΑ ΚΩΔΙΚΑ


H ώρα του κώδικα είναι ένα παγκόσμιο κίνημα που φθάνει σε δεκάδες εκατομμύρια μαθητές σε 180+ χώρες. Οποιοσδήποτε, οπουδήποτε μπορεί να οργανώσει μια εκδήλωση για την Ώρα του Κώδικα. Ωριαία μαθήματα είναι διαθέσιμα σε πάνω από 30 γλώσσες. Δεν χρειάζεται καμία εμπειρία. Για ηλικίες από 4 έως 104.

Παγκόσμια «Ώρα του Κώδικα». Να κάνουμε τη νίκη παράδοση... Γράφαμε πριν ένα χρόνο «Τα στατιστικά της ώρας του κώδικα... συμμετείχαν περισσότεροι από 16.800.000 σπουδαστές και γράφτηκαν περισσότερες από 555.000.000 γραμμές κώδικα. Η σειρά κατάταξης των χωρών που συμμετείχαν ήταν: 1)ΗΠΑ 2)Ηνωμένο Βασίλειο 3)Καναδάς 4)Ελλάδα 5)Ινδία 6)Αυστραλία 7)Πολωνία 8)Μεξικό 9)Ισπανία 10)Βραζιλία 11)Γερμανία 12)Μαλαισία 13)Πορτογλία 14)Ν. Κορέα.»

Παίξτε και διασκεδάστε γράφοντας κώδικα:
Εξελληνισμένο Lightbot
Lightbot
Lightbot (2008)

 

Διαδραστικά σχολικά βιβλία

Σημειώσεις Πληροφορικής

Α' Γυμνασίου

Β' Γυμνασίου

Γ' Γυμνασίου

 

Παρουσιάσεις Πληροφορικής

Α' Γυμνασίου

Β' Γυμνασίου

Γ' Γυμνασίου

 

Λεξικό Πληροφορικής

 

Τα 10 καλύτερα επαγγέλματα για το 2015

Τα 12 καλύτερα επαγγέλματα για το 2014

Χρήσιμες διευθύνσεις

Εκπαιδευτικές ιστοσελίδες για να μάθεις προγραμματισμό δωρεάν https://oer.ellak.gr/2019/04/19/nea-apo-ton-planiti-planet-ellak-gr-27-ekpedeftikes-istoselides-gia-na-mathis-programmatismo-dorean/
"Το Παντοπωλείο" Ταινία μίκρού μήκους για το Διαδίκτυο http://vimeo.com/65148460
Για ένα ασφαλέστερο Διαδίκτυο http://www.saferinternet.gr/
Όλα τα σχολικά βιβλία ψηφιακά http://digitalschool.minedu.gov.gr/modules/auth/listfaculte.php
Εκπαιδευτικό Λογισμικό http://srv-dide-v-ath.att.sch.gr/plinet/content/software
Online Εκπαιδευτικό Λογισμικό http://ts.sch.gr/software
Πρόγραμμα για την Πληροφορική Γυμνασίου http://www.pi-schools.gr/software/gymnasio/pliroforiki/
Πολυτονικές γραμματοσειρές http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/diafora/Polytoniko.htm
Μαθητικός Πανελλήνιος Διαγωνισμός γνώσεων "ΛΥΣΙΑΣ" www.lysias.gr
Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων http://www.e-telescope.gr/gr/cat05/art05_030502.htm
Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων με Lego http://www.youtube.com/watch?v=RLPVCJjTNgk
Μια προγραμματιζόμενη μηχανή 250 ετών http://www.chonday.com/Videos/the-writer-automaton
Τρισδιάστατη Εκτύπωση! http://www.videoman.gr/7808
Ελέγξτε τις γνώσεις σας στους υπολογιστές http://users.sch.gr/babpy80/quiz.html
Ελέγξτε τις γνώσεις σας στους υπολογιστές http://users.sch.gr/thtsag/gymb.htm
Δωρεάν Προγράμματα www.portablefreeware.com/all.php
Δωρεάν Προγράμματα www.freewarefiles.com
Δωρεάν Προγράμματα www.freebyte.com
Δωρεάν Προγράμματα http://www.filehippo.com
Το ECDL είναι πρόγραμμα πιστοποίησης γνώσεων Πληροφορικής και δεξιοτήτων χρήσης Η/Υ www.ecdl.gr/
Ιστορία της Πληροφορικής http://hyperion.math.upatras.gr/courses/comp99-00geo/mat/history.html

 

 

Γιατί τα γράμματα στο πληκτρολόγιο είναι ανακατεμένα;

Κοιτάξοντας το πληκτρολόγιο του υπολογιστή σας, αλλά και των παλαιότερων γραφομηχανών, θα διαπιστώσετε ότι τα «Q, W, E, R, Τ και Υ» είναι τα πρώτα έξι γράμματα, ενώ όλα είναι μπερδεμένα μεταξύ τους! Ποιος, όμως, αποφάσισε τη ρύθμιση αυτή και για ποιο λόγο ανακάτεψε τα γράμματα; Ας πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα από την αρχή! Η πρώτη γραφομηχανή κατασκευάστηκε το 1868 στις ΗΠΑ από τον Christopher Sholes Latham και περιελάμβανε έναν κινητό μηχανισμό με μελάνι, έναν μοχλό για τη συστροφή του χαρτιού και ένα πληκτρολόγιο με γράμματα, τα οποία ήταν τοποθετημένα αλφαβητικά. Από την αρχή, όμως, της λειτουργίας τους οι γραφομηχανές παρουσίασαν πολλά προβλήματα, επειδή μπλόκαραν συνέχεια τα γράμματα και «κολλούσαν», εξαιτίας της μεγάλης ταχύτητας των γραμματέων. Η μόνη λύση στο πρόβλημα αυτό ήταν να μειώσουν την ταχύτητά τους οι δακτυλογράφοι, έτσι ώστε να μην «κολλάνε» τα πλήκτρα. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι το πρόβλημα παρουσίαζαν κυρίως τα πρώτα γράμματα της Αλφαβήτα. Ο Latham σκέφτηκε τότε ότι μία ήταν η λύση: Έπρεπε να. μπερδέψει τις γραμματείς, ανακατεύοντας τα γράμματα στο πληκτολόγιο! Αυτό ήταν! Η σκέψη του ήταν. μεγαλειώδης και η επιτυχία της αποτυπώθηκε πολύ γρήγορα και στην πράξη, αποδεικνύοντας ότι τελικά το μπέρδεμα είχε αποτέλεσμα. Η ταχύτητα των γραμματέων μειώθηκε αισθητά, αφού για να σχηματίσουν πλέον μια λέξη έπρεπε να «διανύσουν» μεγαλύτερη απόσταση με τα δάχτυλα στο πληκτρολόγιο, αλλά και να. ψάξουν λίγο παραπάνω τα γράμματα! Και -ω! του θαύματος- τα «κολλήματα» στα γράμματα εξαφανίστηκαν! Η επιτυχία του πληκτρολογίου «QWERTY» συνεχίζεται μέχρι σήμερα

 

Το "googling" επιβαρύνει το περιβάλλον

Δύο αναζητήσεις στο Google παράγουν διοξείδιο του άνθρακα ίσο με την ποσότητα που απελευθερώνει το βράσιμο μιας κατσαρόλας, σύμφωνα με επιστήμονα του πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Ο αμερικανός φυσικός Άλεξ Βίσνερ πραγματοποίησε έρευνα σχετικά με την περιβαλλοντική επίπτωση του "googling", της αναζήτησης πληροφοριών στο Ίντερνετ χρησιμοποιώντας τη μηχανή της Google. Σε δήλωση της, η εταιρεία ανέφερε ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη το θέμα, προσθέτοντας ότι "η ενέργεια που απαιτείται για μια αναζήτηση στο Google είναι ελάχιστη". Πρόσφατη μελέτη στο σύνολο του τεχνολογικού τομέα, υπολογίστηκε ότι η επίπτωση του στο περιβάλλον είναι ίση με αυτή του αεροπορικού κλάδου. Σύμφωνα με την έρευνα του Βίσνερ, μία τυπική αναζήτηση στο Google παράγει επτά γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα. Κάνοντας ακόμη μία αναζήτηση, η ποσότητα διπλασιάζεται και ισούται με την αντίστοιχη που απελευθερώνεται όταν χρησιμοποιούμε μία κατσαρόλα. Όπως εξηγεί ο επιστήμονας του Χάρβαρντ, οι εκπομπές αυτές προέρχονται από την ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία του υπολογιστή και από την ενέργεια που δαπανούν τα κέντρα δεδομένων της Google σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, κάθε δευτερόλεπτο χρήσης του Διαδικτύου, ένα άτομο παράγει 0,02 γραμμάρια εκπομπών άνθρακα.
Image